KARADENİZDEKİ BOĞULMA VAKALARINA UYARI VE ETKİN MÜDAHALE

Yaz aylarında KEGM’in sorumluluk sahası içerisinde bulunan bölgelerde deniz kullanımında aşırı yoğunluk gözlenmekte olup, Karadenizin yapısı nedeniyle sıklıkla boğulma vakaları yaşandığından İstanbul ve Kocaeli illerinin Karadeniz sahil şeridinde 6 adet Tahlisiye Botu İstasyonları teşkil edilmiştir.  1 Haziran 2018 tarihi itibariyle bahse konu istasyonlarımızda 9 adet kurtarma amaçlı deniz vasıtasıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinesi ile hizmet verilmektedir. Olası boğulma olaylarına hızlı ve etkin müdahalede bulunulmasını teminen deniz araçlarımız ile boğulma olaylarının yaşanabileceği riskli bölgelerde sürekli devriye görevi icra edilmektedir. Kuruluşumuza tahsisi yapılan ALO 151 ve 444 54 94 No’lu telefon hatları ile 7 gün 24 saat denizde boğulma olaylarına müdahale amacıyla gelen ihbarlara karşılık gemi ve can kurtarma hizmeti verilmektedir. Aşağıda yer alan tanıtım broşürleri dağıtılmak suretiyle denizi kullanan vatandaşlarımıza tehlikeli durumlar için gerekli uyarılar yapılmakta ve olası yaşayacakları boğulma vakalarında ivedi olarak Kuruluşumuzun iletişim kanalları ile bildirimde bulunmaları talep edilmektedir.

1 Haziran 2018 tarihinden günümüze yaklaşık 150 Saat devriye görevi icra edilmiş, tarafımıza ulaşan ihbarlara Türk Arama Kurtarma Yönetmeliği uyarınca hizmet verilmiş, bu kavramda 15 olayda, 3 tekne emniyet altına alınmış ve 25 kişi kurtarılmıştır.






YAŞANAN OLAYLARDAN ÖRNEKLER


26.06.2018 tarihinde Kilyos açıklarında MARIE-ANNETT isimli yelkenli tekne makine arızası sebebiyle ağır hava şartları dolayısıyla sürüklenerek karaya oturma tehlikesi yaşamış olup, Türk Radyo aracılığıyla alınan ihbar sonrasında Kıyı emniyeti 8 hızlı tahlisiye botu tarafından yapılan müdahale ile tekne kontrol altına alınarak, içindeki 2 kazazede ile beraber yedeklenip emniyetle Poyraz limanı balıkçı barınağına bağlanmıştır.


02.07.2018 tarihinde İstanbul boğazı çıkışından 10 mil açıkta STARA PLANINA isimli gemiden personelinin denize düştüğünü Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine ihbarı sonrasında Kıyı emniyeti 8 hızlı tahlisiye botu tarafından yapılan arama kurtarma faaliyeti sonucunda kazazede personel botumuza alınarak Rumeli Feneri sahilinde 112 acil ambulansa sağ olarak teslim edilmiştir. 




04.07.2018 tarihinde Türk Radyodan Riva açıklarında içinde 1 kişi olan bir balıkçı teknesinin makine yaptığı ve sürüklendiği ihbarı üzerine Rivada konuşlu bulunan Kıyı 3 rhib botumuz tarafından bulunmuş ve emniyetle Riva Balıkçı Barınağına getirilmiştir.


07.07.2018 tarihinde Kilyos Kısırkaya mevkiinde şişme bot ile denize açılan açılan ve karaya dönemeyen 4 kazazedenin ihbarı üzerine Kıyı 4 rhip botu tarafından yapılan müdahale ile 3 kazazede emniyet altına alınmış, kayıp 1 kazazede için yapılan arama çalışmaları sonucunda kazazede vatandaşımızın naşına ulaşılarak adli makamlara teslimi sağlanmıştır.



14.07.2018 tarihinde Keçikil Koyu mevkiinde makine arızası yaparak sürüklenmekte olan TÜYLÜOĞLU isimli tekne Kıyı emniyeti 8 hızlı tahlisiye botu tarafından yapılan müdahale ile tekne kontrol altına alınarak, içindeki 13 kazazede ile beraber yedeklenip emniyetle Rumelifeneri limanı balıkçı barınağına bağlanmıştır.



20.07.2018 tarihinde Kefken Liman Başkanlığı’ndan alınan ihbarda, 3 kişinin deniz bisikleti ile açıldıkları ve rüzgarın da etkisiyle açığa sürüklendikleri bilgisinin alınmış, bunun üzerine Kıyı 1 Rhib bot hemen olay yerine hareket ederek 3 kişiyi kurtarmıştır. 



22.07.2018 tarihinde Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinden alınan ihbarda Umuryeri önlerinde bir gezi teknesinde yangın çıktığı ihbarı alınmış olup ihbar üzerine derhal Kıyı Emniyeti 8 botumuz olaya müdahale etmiş ve içinde 13 kişi bulunan tekneyi emniyetle Rumeli Feneri Balıkçı Barınağına yanaştırmıştır.

Yorumlar